October 3, 2010

GARAM SIHAT DAN GULA SIHAT











GAYA HIDUP SIHAT

Kemanisan kuih muih, makanan yang meyelerakan serta minuman bergas memang menyelerakan dan menjadi pilihan kerana keenakannya.Tetapi disebalik kemanian dan kesedapannya , ia boleh menjejaskan kesihatan dan mengundag pelbagai jenis penyakit jika kita tidak mengawal pengambilannya. 


1) Mengurangkan gula
Perlu diingat, pengambilan gula yang sederhana dalam sehari adalah dalam lingkungan 10 sudu teh (50 gram) termasuk bagi gula semula jadi atau gula tersembunyi. Namun gula dalam minuman adalah amat berbahaya kerana badan kita tidak dapat tukarkan gula ini kepada tenaga. Gula yang terkumpul ini akan ditukar kepada lemak yang menyebabkan seseorang itu gemuk dan berisiko mengidap penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung. Bukan itu sahaja gula juga akan menggantikan makanan berkhasiat dan menyingkirkan beberapa vitamin dan galian dalam badan.Gigi juga boleh rosak.


2) Mengurangkan garam
Garam diperlukan dalam menyedapkan juadah makanan. Tetapi pengambilan garam secara berlebihan membahayakan kesihatan. Kita memerlukan garam dalam kuantiti yang sedikit. Ini kerana garam yang berlebihan berkait dengan tekanan darah tinggi. Jadi, sepanjang lebaran pastikan tidak menggunakan garam secara berlebihan. Selain itu, bahan-bahan makanan seperti herba (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) boleh juga dijadikan pengganti dalam menyedapkan juadah. Bahan-bahan seperti ini kurang bahan perisa dan ia juga mempunyai khasiat tersendiri yang baik untuk kesihatan. Gunakan garam berasaskan semulajadi dan mineral spt Garam Bukit/ Himalaya Salt.



3) Mengurangkan minyak
Apabila menjelang lebaran, masyarakat kita banyak menggunakan minyak dalam masakan. Ini ditambah pula dengan penggunaan santan untuk membuat rendang sedangkan minyak yang berlebihan dalam masakan boleh mengundang penyakit. Untuk rendang, cuba elakkan menggunakan minyak masak. Cukuplah hanya menggunakan santan sahaja kerana santan boleh bertindak sebagai minyak. Jadi, apabila minyak dan santan digunakan sekali, ia menyebabkan minyak berlebihan.Anda boleh menukarkan dengan menggunakan minyak zaitun ataupun memperbanyakan makanan secara rebusan.

4) Melebihkan buah-buahan
Makanan ini sering dilupakan semasa menghidang juadah semasa lebaran. Apa kata, gunakan buah-buahan untuk dijadikan pengganti pemanis mulut. Buah-buahan pelbagai rasa, warna, bentuk dapat menarik tetamu. Lebih menarik, ia kaya vitamin C yang amat diperlukan badan.

5) Melebihkan sayur-sayuran
Selain hidangan daging dan ayam, sayur-sayuran yang kaya serat dan zat mineral ini juga boleh dijadikan juadah. Ini kerana kandungannya itu amat penting bagi tubuh dan sistem penghadaman. Kehadiran serat ini dapat membantu mengurangkan tahap kolesterol darah. Sehubungan itu, hidangan sayur-sayuran amat penting semasa menikmati juadah lebaran kerana dapat mengimbangi diet kita terutama sekali tahap kolesterol darah yang terhasil daripada pengambilan daging dan ayam. Misalnya, semasa memasak mi goreng, lebihkan sayur-sayuran sebagai rencah utama.


Tip kurangkan gula 
Kurangkan memakan kuih-muih yang manis. Boleh diambil tapi pastikan dalam kuantiti yang sederhana. 
Lebihkan meminum air kosong daripada air gas atau air manis yang lain. 
Jika membuat kek atau biskut raya sendiri, kurangkan penggunaan gula dalam resipi. Contohnya kandungan gula dalam kek boleh dikurangkan kepada separuh tanpa menjejaskan rasa atau kualitinya. 
Pilih buah-buahan segar sebagai pencuci mulut. Kalau menggunakan buah dalam tin, pastikan memilih buah-buahan dalam tin yang menggunakan air atau jus semulajadi.
Kurangkan gula dalam makanan.
Gunakan pengganti gula berasaskan tumbuhan seperti "stevia". KLIK stevia-gula sihat
Jangan sesekali menggunakan gula kimia spt "Pal Sweet" karana ia akan merosakkan buah pinggang anda.  


Perubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) turut mengesyorakn spaya orang ramai mengekalkan berat badan yang unggul dan bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Merteka perlu menekankan betapa pentingnya mengubah gaya hidup agar dapat menghalang penyakit-penyakit spt kencing manis, serangan jantung, darah tinggi dan sebagainya bertambah melarat dan jika dibiarkan akan mengakibatkan kompilasi yang boleh membawa maut.



RAHSIA DIET

Tahukah anda apa diet terbaik di dunia? Sekiranya anda mengikut diet ini, insyaallah anda tidak akan sakit perut, keracunan makanan dan yang paling penting dapat memiliki atau mengekalkan berat badan ideal serta dapat meningkatkan taraf kesihatan. Diet ini merupakan diet yang diamalkan oleh Rasulullah SAW. Memetik kata-kata Ustaz Abdullah Mahmood, “Rasulullah tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga pemakanan hariannya”.
  • Jangan makan susu bersama daging.
  • Jangan makan daging bersama ikan.
  • Jangan makan ikan bersama susu.
  • Jangan makan ayam bersama susu.
  • Jangan makan ikan bersama telur.
  • Jangan makan ikan bersama daun salad.
  • Jangan makan susu bersama cuka.
  • Jangan makan buah bersama susu (contoh : koktel).
  • Jangan makan buah selepas makan sebaliknya makan buah terlebih dahulu sebelum makan.
  • Tidur 1 jam selepas makan tengahari (bangun sebelum Zohor).
  • Jangan sesekali meninggalkan makan malam. Sesiapa yang tidak makan malam, dia akan dimamah usia dan kolesterol di dalam badan akan berganda.
  • Jangan makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
  • Minum segelas air kosong (masak/mineral) setiap pagi sejurus selepas bangun dari tidur.
** Nabi pernah menegah kita memakan ikan bersama susu kerana dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh kajian saintis yang menjumpai di mana dalam ayam mengandungi ion positif manakala dalam ikan mengandungi ion negatif, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka akan terhasil tidakbalas biokimia yang boleh merosakkan usus kita.
Sabda Nabi Muhammad SAW, “Ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan, insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya”.

UNTUK MENDAPATKAN BEKALAN GARAM BUKIT 
DAN 
GULA TANPA TANPA KALORI STEVIA .

UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA HUBUNGI:
MOHD.OSMAN (O12- 309 2952) ATAU email:azyjuara@yahoo.com

GARAM BUKIT
Garam adalah sumber penambah perisa makanan yang dianugerahkan Allah SWT kepada manusia sebagai penyedap makanan. Garam Garam Bukit Tulin (ini mengandungi 48 elemen nutrien yang sangat diperlukan oleh manusia setiap hari. Ia jua bersih dan terhindar dari sebarang jenis pencemaran. Garam Bukit tulin di pergunungan Pakistan dan telah berusia 250 juta tahun. Ia diproses dan ditenagakan dengan kaedah doa, solat hajat, selawat Syifa dan bacaan ayat-ayat suci (syifa).

Kekurangan kandungan garam dalam diri manusia akan menyebabkan lemah, kehilangan kandungan air dengan kadar cepat dan kehilangan daya pemikiran.

Garam Bukit tulin mempunyai struktur semulajadi dan mempunyai tenaga resonance yang penuh dan berbeza dari garam biasa. Ia bersifat alkali dan sangat baik untuk detoksifikasi badan.
 
KAEDAH PENGGUNAAN
- Ambil secubit garam bukit tulin garam masak garam bukit tulin dan letakkan ke atas lidah sebelum dan selepas makan.
Campurkan garam bukit tulin ke dalam segelas air sejuk dan minum. Untuk kesan yang lebih baik, jadikan ia minuman biasa untuk seisi keluarga. (JANGAN GUNA AIR SUAM ATAU PANAS UNTUK MINUM)


- Taburkan ke atas makanan dan buah-buahan.

Bagi anda yang mempunyai penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis, gout, penyakit jantung,sakit otot, mengatasi masalah kaki berbau,sakit tumit,sakit sendi,dan sebagaiya, sila buat rendaman kaki selama 30 minit selama 7 malam berturut-turut.

JANGAN GUNAKAN SUDU LOGAM KERANA IA MENGHILANGKAN TENAGA GARAM TERSEBUT. GUNAKAN SUDU PLASTIK ATAU GUNAKAN TANGAN.

Kenali Garam Bukit

 GARAM KRISTAL GUNUNG HIMALAYA adalah garam bukit yang berasal dari kawasan gunung Himalaya dan berada dalam bentuk asalnya. Ia adalah garam organik yang paling berkhasiat, paling bersih dan mempunyai struktur geomatrik kristaline yang amat sempurna. Ia mengandungi semua unsur yang terdapat dalam tubuh manusia.
Garam Gunung Himalaya berbeza daripada garam halus biasa yang diproses yang mana kandungan sodiumnya adalah sodium pasif yang menyebabkan tekanan darah naik. Garam memudharatkan apabila proses “pembersihan” turut menyahkan unsur potassium, kalsium, magnesium dan besi yang perlu bekerjasama dengan sodium. Garam merupakan satu rahmat daripada Allah SWT yang boleh dinikmati dan tidak semestinya ditakuti kemudharatannya.
Garam bukit menambah kualiti segala sesuatu yang dicampur dengannya.Ia berfungsi sebagai pemangkin dalam tindakbalas kimia oleh itu sangat perlu dalam penghadaman dan pencernaan makanan, mengurangkan masalah angin dan gastrik. Ia sangat cekap melancarkan pengaliran darah, merangsang kelenjar untuk merembes hormon, asid amino, mineral dan vitamin oleh organ tubuh. Ia kaya dengan iodin dan mampu mengimbangi kalsium dalam tubuh iaitu mineral yang penting untuk mencegah osteoporosis.
Fakta
- Garam meningkatkan kadar metabolisma dan memecahkan rangkaian lemak dan kolesterol
- Melancarkan pengaliran jus hempedu, penting dalam pengawalan berat badan.
- Dapat menyahkan toksin dan asid uric, dengan itu dapat merawat masalah gout dan sakit tumit.
- Garam mengandungi unsur pembersih, penghilang lendir, bersifat penyerap dan mencegah bau busuk dan kerosakan lantas mengelakkan keracunan dalam perut.
- Garam mampu menyerap gas-gas lengai dalam perut dan usus.
- Garam merangsang kelenjar tiroid yang penting dalam pembinaan tulang yang kuat (bone minerlisation).
- Bersifat pengalir yang efisien
- Garam melancarkan system saraf dan pengaliran neuro transmitters yang menghantar isyarat kepada otak.
- Sifat penyerapan garam adalah faktor yang penting dalam rawatan kanser yang merupakan penyakit dasar.
- Garam menambahkan kandungan oksigen dalam darah yang sangat diperlukan untuk melemahkan virus kanser.

Pengetahuan – Garam Bukit untuk kesihatan.

Apakah dia antara RAHSIA MAKANAN TERNAKAN yang bermutu tinggi & berkhasiat? terdapat satu unsur semulajadi yang Allah jadikan dengan kesempurnaan sifatnya memberikan banyak manfaat kepada manusia, tumbuhan dan haiwan, yakni kewujudan garam bukit.

KEBAIKAN GARAM BUKIT:
- menyihatkan tubuh badan dan menyeimbangkan cas dalam tubuh

- melancarkan darah
- menyuburkan kesihatan ternakan
- membunuh kuman dalam udara
Garam bukit atau yang dipanggil rock salt ini wujud sebagai lapisan mendapan mineral di kawasan tanah tinggi, di bukit-bukau,gunung-ganang dan ada juga di kawasan laut/tasik yang surut atau di playa. garam bukit terhasil daripada mendapan garam daripada laut sejak beribu-ribu tahun dahulu.

KETAHUI RAHSIA MAKANAN TERNAKAN YANG BERKUALITI TINGGI
Tekanan tinggi yang terhasil dari pergerakan lapisan-lapisan bumi, haba, mendapan dan mampatan telah menyebabkan kewujudan garam bukit ini, tak kira samada di kawasan berdekatan laut/paras laut atau kawasan tanah tinggi. oleh sebab garam termampat ini mengumpulkan pelbagai unsur purbakala didalamnya, maka garam bukit menjadi garam yang tinggi kandungan mineral, sempurna dan memiliki semua zat galian yang baik untuk kehidupan.
nama saintifik garam bukit adalah halite, dan kandungannya adalah seperti garam biasa, yakni natrium klorida (NaCl). beza garam bukit dengan garam biasa ialah garam bukit mengandungi berpuluh-puluh unsur surihan/mineral lain didalamnya yang lengkap untuk keperluan tubuh dan ternakan. ia mengandungi pelbagai unsur mineral, mungkin 60-80 jenis mineral termasuk sylvite (KCl) dan gypsum(CaSO4) yang lebih umum. Dilaporkan garam bukit dari Himalaya mengandungi 84 unsur mineral di dalamnya. Garam bukit terbentuk daripada pengewapan laut purba yang menjadi gunung-ganang seperti laut mediterranean dan lautan atlantik.
HIRA’
Garam bukit ini, yang juga dipanggil hira’ tuhan berikan kepada negara kita juga, ianya wujud di kawasan yang sangat tua kewujudannya iaitu di daerah lenggong, perak. Lenggong, perak disahkan oleh para saintis tempatan sebagai daerah yang terpisah dengan kawasan gunung krakatoa di sumatera yang merupakan antara kawasan terawal wujud dalam peradaban manusia. dikawasan ini juga dijumpai manusia purbakala ‘perakman’, pelbagai tumbuhan eksotik seperti rafflesia dan pokok aji serta tanah pamah yang subur.

Kelebihan Garam

Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Kebaikan Garam Bukit

• Mempunyai 84 jeis Mineral yang tidak terdapat dalam garam biasa.
• Mengimbangkan tekanan darah.
• Meningkatkan kekuatan badan dan oksigen di dalam badan.
• Menguatkan struktur tulang (kalsium).
• Kardiovaskular.
• Angin Ahmar, migraine, kencing manis, darah tinggi, gout, batu karang
• Kecantikan dan kesihatan kulit dan dalaman
• Meleraikan gumpalan sel-sel darah merah
• Menganjalkan saluran darah
• Melarutkan sebarang pengumpulan kalsium dalam darah
• Membekalkan zat mineral berbentuk ionik yang seimbang
• Melaraskan kelancaran sistem saraf
• Membantu pembaharuan semula sel-sel
• Membantu pergerakan otot-otot usus
• Keseimbangan mineral mensinergikan sistem metabolik dengan lebih sempurna
• Menyelesaikan masalah kesihatan yang berpunca dari ketisakseimbangan mineral
• Membantu penyerapan vitamin dengan lebih sempurna
• Membantu dalam penyembuhan penyakit kulit
• Membantu menguatkan tenaga batin

DLL… INSYAALLAH.. jika digunakan secara berterusan dan anda dinasihatkan untuk tidak mencampurkan garam bukit dengan garam biasa


Gunakanlah Garam Bukit HPA! Lebih berkhasiat, lebih tulen dan lebih bersih.
Harga Pengguna: 400G
Semenanjung Malaysia: RM 2.50
Sabah & Sarawak: RM 3.00
(Sila tambah RM10.00 utk Penghantaran)