February 23, 2010

SUSU KAMBING


SUSU KAMBING

Susu Kambing adalah makanan semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.
KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING
  • Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A
  • Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah
  • Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer
  • Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil
  • Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.

KANDUNGAN PURATA SUSU KAMBING(GM/LIT)

KANDUNGAN
GM/LITER
Bahan kering
15 - 135
Lemak
35- 40
Laktos
47 - 52
Protin - Casein
Albumin
Globulin
27 - 30
Abu
5 - 6



PERBANDINGAN KOMPOSISI SUSU KAMBING DENGAN LAIN-LAIN
Perbandngan kandungan bahan susu mengikut peratus

BAHAN
KAMBING
LEMBU
MANUSIA
Air
87.5
87.5
86.8
Lemak
3.9
3.7
3.8
Protin
3.2
3.1
1.3
Laktos
4.5
4.6
7.8
Abu
0.8
0.7
0.2


PERBANDINGAN KANDUNGAN VITAMIN(Perbandinagan Mengikut gm/liter)

VITAMIN
KAMBING
KERBAU
LEMBU
Vitamin A
2070
1669
1560
Vitamin D
23.7
t.m
t.m
Riboflavin
1.84
1.07
1.75
Asid Nikotik
1.87
1.71
1.94
Choline
150
t.m
121
Inositol
210
t.m
110
Vitamin B1
0.0006
0.0043
0.0043
Nota : t.m=tiada maklumat
(sumber maklumat:Jabatan haiwan)

ANALISIS :SUSU TERBAIK SELEPAS SUSU IBU
-Tidak menyebabkan alahan
-Membantu sistem imunisasi tubuh
-Bersifat alkali
-Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
-Membantu sistem penghadaman
-Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf)
-Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) =
penyebab utama alahan.
-Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
> Protein 2.1 kali ganda
> Kalsium 2.2 kali ganda
> Zat Besi 2.0 kali ganda
> Potasium 2.1 kali ganda
> Vitamin A 3.8 kali ganda
> Garam Galian 2.0 kali ganda
> Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
-Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding
dalam susu lembu
-Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu
lembu
-Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding
susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
-Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik

KELEBIHAN HIGOAT

• Sesuai untuk mereka yang alah kepada susu lembu
• Kaya dengan protein, enzim, mineral & vitamin yang penting untuk kesihatan
• Menolong mencegah kanser, merawat gastrik, ulser perut, demam kuning, asma, sukar tidur, penyakit kulit, hepatitis A, migrain, masalah buah pinggang, lemah tenaga batin, awet muda dll.
• Menguatkan sistem imunisasi paru-paru, juga bersifat anti-arthritis(inflamasi sendi)
•Menyeimbangkan kandungan gula dan darah
•Meningkatkan daya ingatan, kepekaan & penumpuan diri
( Pertama di pasaran Didatangkan dalam bentuk serbuk, tiada bau, tiada bahan awet dan enak rasanya.)
Harga pasaran:Rm36.00 (sm), Rm 41.00 (SS). Penghantaran(RM5.00(sm)



HUBUNGI:MOHD.OSMAN (012-309 2952)

Berminat Untuk Jadi Pengedar Dan Jutawan HR Layari :http://www.jutawanhr2u.com/osman
satu lagi produk bermutu edaran:
AZYJUARA ENTERPRISE, TAMAN KEM, 42000 PELABUHAN KLANG, SELANGOR.
Email:azyjuara@yahoo.com
atau osman 5157@yahoo.com













No comments:

Post a Comment